Моята история

Здравейте, маниаци!

Аз съм Дияна Минкова – дъщерята на яхтманиака Пламен Минков. Любовта ми към морето тече във вните ми и преди да си помислите „колко тривиално“, ще побързам да разкажа как вродената ми любов към морето и яхтите се превърна в яхтмания.
Бях свидетел на развитието на манящината на баща ми още от надуваемата ни лодка до сегащната ни яхта „Кондор”. Когато бях едва четири годишна, родителите ми ме качиха за първи път на ветроходна яхта. Бяхме на почивка някъде по Черноморието и по цял ден се забавлявахме край плажа с надуваемата ни лодка, но за Рождения Ден на баща ми наехме малка ветроходна яхта и плавахме навътре в морето, там където с нашата лодчица не можехме да стигнем. Казват, че малките деца нямат много реални спомени, но това което почувствах тогава се повтаряше всеки път, щом се понесем по вълните.

Дияна Минкова

Когато купихме нашата първа ветроходна яхта „Желязната Лейди“ вече бях на седем години. Спомням си едно от първите ни плавания – аз застанах най-отпред – на носа на яхтата и гледайки необятното синьо море си казах, че независимо от факта, че живота ми е в града, сърцето ми е в морето. Знаех, че изпитвам любов, да, любов към морето, към вятъра, към ветроходството.

Сега вече не съм дете, но продължавам да стоя зад тези си думи още по-категорично.

Любовта ми към морето и ветроходството се превърна в яхтмания постепенно, през всичките лета, през които всеки ден прекарвах на „Желязната Лейди“.

В началото само щъках по нея като фурия, разнасяйки храни и напитки за нас и за гостите ни, забавлявайки хората около мен с детските си „компетентни” изказвания по всички въпроси. Слушах как си говорят големите капитани със специални и странни морски термини. Учех се да връзвам морски възли, като старателно наблюдавах всеки път повтарящите се многократно движения. Гледах как работят в екип всички от екипажа – капитаните Пламен Минков и Коста Костадинов и брат ми Минко Минков – тогава още единадесет годишен юнга. Попивах всеки един момент, запомнях всяко движение и всяка команда. Тези хора ме научиха на ветроходство.

Растейки започнах да получавам повече работа – от чистене и подреждане на яхтата до дърпане на шкотите и управление на щурвала. Познавах всяко ъгълче на „Желязната Лейди“ и можех да държа курса без никакво отклонение, защото усещах всяка вълна, всеки полъх, всяко капризно желание за движение на яхтата.

Днес най-много се гордея с уменията си да участвам наравно с мъжете при изпълнение на командите на капитана.

В момента на команда „тръгваме” всички сме на борд, знаейки своята роля. Първо отшвартоване (отвързване) на важетата, освобождаване от котва и потегляне, после прибиране на кранци и със затаен дъх очакваме да излезем от пристанището, за да чуем командата „вдигаме“. Всеки от екипажа си знае мястото за вдигане на платната. С брат ми се разбираме само с поглед. Накрая капитана изгася мотора и сърцата ни се изпълват с върховно удоволствие, с любов, с маняшката любов към природата, към морето, към ветроходството.

Обожавам всяка секунда от този рутинен процес, който и до ден днешен е същият, независимо коя е яхтата. Екипажът ни се разрастна и на различните плавания сме различни моряци и капитани.

Аз обичам да съм моряк, обичам да дърпам въжетата, да нагласявам правилно платната, да правя повороти, да оправям и да връзвам въжета и естественно да карам яхтата. Да бъдеш командван единствено от стихията на вятъра и морето, да се движиш по усет – това чувство е уникално и единственно по рода си.

Един мъдър, много скъп за мен човек ме научи на един стих, с който мога да опиша тази моя любов:

„Небето, морето, сърцето,

три думи, три гатанки тайни.

Сърцето, морето, небето,

три свята, три бездни безкрайни.”

Тел. номер: +359 878 64 6666
Show